A kezdeményezés

A szőregi rózsatőtermesztés 1894-ig vezethető vissza. Az első kereskedelmi céllal Szőregen ültetett rózsatő Kovács Márton kertész nevéhez kötődik.

A 120 éves évforduló kapcsán a 2014/15-ös év kiváló lehetőséget teremt a szőregi rózsatő népszerűsítésére, megismertetésére.

A 120 éves a szőregi rózsatő projekt célja, hogy összefogja a szőregi rózsatőhöz, Szőreghez kötődő rendezvényeket, törekvéseket, szervezőket, szervezeteket.

Az egymást erősítő, támogató szellemiség jegyében a projekt mindenki számára nyitott, szívesen fogadja a csatlakozni kívánó elképzeléseket.

Az együttműködés, a közös munka során a rendezvények összessége egy több tízezer embert elérő nagyszabású eseménnyé, eseménysorozattá áll össze, amely a szervezésben és megvalósításban résztvevők számára is új lehetőségeket, erőforrásokat és együttműködéseket teremt.

A 120 éves a szőregi rózsatő programsorozat számos saját szervezésű-, valamint a rendezvénysorozat szellemiségét magáénak érző, csatlakozott eseményből áll.

A rendezvények tematikai-, időbeni és térbeli sokszínűsége révén a szőregi rózsatő által széles társadalmi csoport szólítható meg. A programok közt egyaránt helyet kapnak a kifejezetten szakmai közönségnek szóló előadások, a tematikus kiállítások, az egyedi termékbemutatók és a populáris közösségi megmozdulások is.

Az egész éves eseménysorozat alkotói, szervezői az óvodás csoportokon át a nyugdíjas klubokig minden korosztályt képviselnek, ezzel is szélesítve a programokra látogatók körét.

A 120 éves a szőregi rózsatő projekt a tenni akarás és az elhivatottság mellett fontosnak tartja a rózsával kapcsolatos szakmaiságot is, ezért a Magyar Rózsatermesztők Egyesülete a projekt szakmai partnere.

A kezdeményezés menedzsment szervezete a Sikeres Régió Alapítvány.

 

A kezdeményezés védnöke

dr. Ujhelyi István
az Európai Parlament közlekedési és turisztikai szakbizottság alelnöke
a Magyar Országgyűlés korábbi alelnöke

Kapcsolódó anyagok

Rózsaajánló

Pillanat-kép

2014-06-21-viragvasar-kocsis-flora-0051